La prestació per Incapacitat Temporal (IT) és un subsidi que t’ajudarà econòmicament en la pèrdua de l’salari per una malaltia comuna o per un accident que no hagi estat en l’àmbit laboral, o si no, accident laboral o malaltia professional. Dintre del BOE pots trobar més informació sobre la IT.

Qui té dret a la prestació econòmica per I.T?

Qualsevol persona treballadora que estigui en situació assimilada d’alta a la Seguretat Social, o afiliada a la SS, i per causes alienes no puguin desenvolupar o assistir a treballar de forma temporal.

A més, s’ha de tenir una sèrie de requisits extres per poder percebre aquest subsidi per Incapacitat Temporal:

  • Tenir cotitzats mínim 180 dies en els últims 5 anys si és per malaltia comuna.
  • Si és per accident (laboral o no) no hauràs de tenir un període mínim de cotització.

Quant es cobra estant de baixa per incapacitat temporal?

Depenent del que ha causat la baixa mèdica, es cobrarà un percentatge més alt o menor. Per això, moltes vegades es diferencia entre si has anat accident laboral, malaltia professional, o malaltia comuna com una grip o refredat. Per a això, s’utilitzaran dues dades importants, el percentatge d’aplicació, i la base reguladora que tinguem assignada.

Malaltia comuna o accident no laboral

La base reguladora que s’utilitzarà per calcular quant es cobrarà, és la de contingències comunes de la nòmina anterior a la baixa. A més, el percentatge d’aquesta base reguladora de contingències comuns serà de l’60% a partir de el quart dia del mes. Posteriorment, després de l’21 dies, cobraràs el 75% de la base reguladora.

Malaltia professional o accident de treball

Aquí entren moltes variables, per a això, deus tenir en compte que haurem de sumar el següent:

  • Base reguladora de contingències professionals del mes anterior a la baixa.
  • Cotització de les hores extres de l’any anterior.

Amb aquesta suma, es deu tenir en compte que el treballador, si la causa de la baixa mèdica ha estat per malaltia professional o accident laboral, té dret des del primer dia al 75% de la base reguladora.

Quant puc estar de baixa mèdica? Durada Incapacitat Temporal

baixa mèdica (Incapacitat Temporal)

Per norma general, la durada d’una baixa mèdica (Incapacitat Temporal) serà de com a màxim 1 any. Tot i això, sempre es podrà prorrogar la prestació per I.T en base al següent:

Quan haguem complert un any de baixa mèdica, l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) et citarà perquè compadeixis davant l’Equip de Valoració d’Incapacitats, no és més que un equip de metges que valorarà el teu estat de salut. En base a aquesta cita i a la valoració, poden passar 3 coses:

  • Que et donin l’alta mèdica perquè consideren que ja estàs curat i pots desenvolupar les tasques de el lloc de la feina
  • Proposin una Incapacitat Permanent
  • Rebis una pròrroga de la baixa mèdica durant 180 dies més.

Si el teu cas és que t’han donat altres 180 dies més d’Incapacitat Temporal

I ja els has superat (en total 545 dies) et tornaran a cita per tornar a valorar si estàs curat o no, de nou, hi ha altres tres escenaris possibles:

  • Reconeixement d’una incapacitat permanent
  • Que et donin d’alta mèdica (tornis a la feina)
  • Que et donin una pròrroga extraordinària d’altres 6 mesos (per arribar als 2 anys).

En l’últim punt de l’última pròrroga, només ho donaran quan puguin entendre que et vas a recuperar, si no entenen que et puguis recuperar, es procedirà a declarar una incapacitat permanent.

Recaiguda d’incapacitat temporal (Baixa mèdica)

Sempre que no hagin passat més de 6 mesos des de l’alta anterior, i tornin a donar-te la baixa mèdica pel mateix motiu que va provocar la primera baixa, es parlarà llavors de recaiguda per incapacitat temporal. Per tant, tindràs els mateixos drets que vas tenir en el procés de baixa anterior.

Qui controla la baixa mèdica i qui decideix?

accidente laboral (Incapacitat Temporal)

Sempre i quan la baixa mèdica sigui per malaltia comuna, el control el portarà teu metge de capçalera, o l’EVI (Equip de Valoració d’Incapacitats). Un altre cas que pot donar-se, que l’empresa per a la qual estiguis treballant, tingui coberta les contingències comunes a través d’una Mútua per Accidents de Treball.

Per tant, si és el cas que tingui coberta les contingències comunes la Mútua també podrà fer-nos controls i seguiments de la Incapacitat Temporal. Però, si la baixa mèdica o I.T és per accident laboral, o malaltia professional, la Mútua serà l’encarregada de fer-nos el control i seguiment, a més de l’EVI (Equip de Valoració d’Incapacitats).

¿Es pot reclamar una alta mèdica?

Aquesta pregunta és molt comú, i per a això necessitaríem un article sencer per explicar-ho, però perquè el tinguis en compte, si que pots reclamar en contra d’un alta mèdica.

Però has de tenir en compte el següent:

  • Encara que iniciïs la reclamació d’un alta mèdica (ja sigui pel teu metge de capçalera, per la Mútua o per l’Equip de Valoració d’Incapacitats), no se suspèn l’alta mèdica pel simple fet de reclamar. Hauràs de reincorporar a la feina, i un cop al teu lloc de treball, iniciar la reclamació.
  • Tan sols hauràs 11 dies des de l’alta per impugnar la decisió de l’alta mèdica.
  • Depèn de qui t’hagi donat l’alta mèdica, i contra qui vulguis reclamar, hauràs de presentar-hi la reclamació.
[bn-categorizations etiqueta=”seguretat”]