ajuda familiar

L’ajuda familiar és un tipus d’ajuda, subvenció o subsidi de 430 € mensuals. Aquest ajut la reben aquells aturats que compten amb càrregues i responsabilitats familiars, i que a més no tinguin rendes ni cap altra prestació per desocupació.

Què és el subsidi d’ajuda familiar?

L’ajuda familiar és el que se li coneix com a la famosa ajuda dels 430 euros. Les Ajudes familiars en si consten de dos tipus de subsidis per atur.

  • L’Ajuda per a la família és el subsidi que cobrarà una persona, posteriorment després que hagi acabat de cobrar l’atur. Aquest ajut només es rebrà, si la persona, no té rendes, ia més tingui càrregues familiars.
  • Un altre tipus d’Ajuda Familiar és aquell subsidi que cobra una persona, quan aquesta no té accés a la prestació per atur (l’atur normal) per no arribar a el temps estipulat de cotització (90 dies). A més ha de tenir càrregues familiars.

Subsidi Ajuda familiar per esgotament prestació contributiva

Aquest el trobaràs a les oficines d’ocupació com “Subsidi per esgotament de la prestació contributiva amb responsabilitats familiars“. Encara que com és un nom molt llarg i difícil de recordar, i el requisit és que la persona compti amb responsabilitats familiars, per això és més conegut com “Ajuda familiar“.

Requisits per a sol·licitar aquest ajut

  • No tenir atur (haver esgotat o no tenir dret a la prestació contributiva per desocupació)
  • Inscrit com a demandant d’ocupació (apuntar-se a l’atur)
  • Tenir càrregues familiars (responsabilitats familiars)
  • Fills menors de 26 anys
  • Fills incapacitats a càrrec
  • Cònjuge en atur
  • No tenir rendes superiors a l’75% de l’salari mínim.
  • Quan es pot sol·licitar el subsidi d’ajuda familiar

¿Quan es pot sol·licitar el subsidi d’ajuda familiar?

ajut a les families

Un cop haguem acabat de rebre l’atur normal, haurem d’estar un “mes d’espera“, en aquest mes d’espera, hauràs de demostrar que has estat en recerca activa d’ocupació.

Un cop passat el període de “mes d’espera”, tindràs 15 dies hàbils per a sol·licitar l’ajuda. Vés amb compte de no fer-ho fora de termini, ja que en cas contrari et descomptaran els dies de fora de termini, i cobraràs menys.

Si la persona que ho sol·licita, té més de 52 anys, i compleix amb els requisits per cobrar el subsidi per a majors de 52 anys, cobrarà abans aquest, que l’ajuda a la família.

Quant es cobra de subsidi d’ajuda familiar

La quantia que percebrà la persona que compleixi amb tots els requisits, serà de 430, 27 € cada mes. Però tingues en compte, que aquesta quantia la cobraran aquelles persones on el seu últim treball va ser a temps complet.

Si en el teu cas, el teu últim treball ha estat a temps parcial (mitja jornada) llavors segons la RDL 20/2020 de la Reforma, rebràs la quantia del 50% de l’subsidi, és a dir, cobraràs 215 euros cada mes.

Durant quant de temps cobraré l’ajuda familiar

El temps en què cobraràs l’ajuda a la família serà de 18 mesos. Però compte, perquè cada 6 mesos hauràs d’anar a renovar-lo. És a dir, et pagaran durant 6 mesos el subsidi, hauràs d’anar a renovar-demanant cita prèvia a l’Inem, posteriorment cobraràs de nou altres 6 mesos, i hauràs de tornar a anar a renovar l’ajuda família, i així successivament fins que hagis complert els 18 mesos.

Si tens més de 45 anys, podràs rebre l’ajut fins a 24 mesos, però sempre atenent a el mateix ordre de cada 6 mesos renovar el subsidi.

On demanar l’ajuda familiar

Hauràs de sol·licitar aquesta ajuda en el servei públic d’ocupació estatal, més conegut com el SEPE (anterior INEM). Hauràs de demanar cita prèvia sepe, i recorda, que si demanes cita, i després no podràs anar, no t’oblidis d’anul·lar la teva cita prèvia inem, per evitar possibles infraccions.

Ajuda familiar per insuficiència de cotització

Aquesta segona ajuda, se’ls ofereix a aquelles persones que no tenen cotitzats el mínim estipulat per cobrar l’atur. És a dir, no compta amb 360 dies cotitzats. En aquest cas se li oferirà a l’aturat l’ajuda amb nom “Subsidi per insuficiència de cotització”, on també el requisit és comptar amb responsabilitats familiars.

Si has treballat 3 mesos, cobraràs 3 mesos de subsidi d’ajuda a la família, si has treballat 5 mesos cobraràs 5 mesos d’ajuda.

Però, si tens cotitzats més de 6 mesos, llavors cobraràs 12 mesos, amb el mateix procediment, primer 6 mesos, i després de renovar altres 6 mesos.

Per tant, és important tenir en compte, que si tens menys de 6 mesos cotitzats, cobraràs el nombre de mesos que tinguis cotitzats, i si tens més de 6 mesos, cobraràs l’ajuda familiar durant 1 any. Amb això volem dir, que de vegades és millor tenir més de 6 mesos cotitzats per poder cobrar durant més temps aquesta ajuda familiar.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *