Quan un treballador autònom es queda sense feina a causa de el tancament del seu negoci, Existeixen ajudes per a autònoms a l’atur? Aquesta pregunta i moltes altres més respondrem en aquest article.

Un treballador autònom quan tanca el negoci que ajuda té disponibles?

Avui en dia, i des de sempre, quan un autònom ha perdut la feina a causa de el tancament de l’negoci, hi ha molt poques ajudes a què aquests treballadors podran acollir-se. És cert que l’única novetat que el Govern llanço el 2010, i que va ser la ja famosa prestació per cessament d’activitat, on li van posar l’afegitó de “atur dels autònoms”, no és per res comparable als ajuts i quantia que percep qualsevol altre treballador per compte.

Què és la prestació per cessament d’activitat?

Aquest tipus d’ajuda, no és més que una quantia que protegeix el treballador autònom davant la pèrdua del seu treball. Però els requisits són molts, i poques persones poden gaudir d’aquest ajut, el percentatge de sol·licituds davant de l’percentatge de rebutjats és superior, sent pràcticament una odissea que algú pugui cobrar la prestació per cessament d’activitat.

Tenen dret a l’atur normal els autònoms?

La resposta és clara per part de govern, NO. Aquests cotitzen sota el Règim Especial de Treballadors Autònoms, i aquest règim no contempla cap ajuda per desocupació (l’atur normal).

Fins i tot, treballar com a autònom són més desavantatges que avantatges, pel fet que ni tan sols podran sol·licitar ajudes com el subsidi d’ajuda familiar, o l’ajuda a majors de 52 anys, ni el RAI.

Llavors perquè tenen obligació de pagar quotes obligatòries de cotització a la Seguretat Social mensualment?

Aquestes quotes que el treballador autònom paga mensualment a la Seguretat Social, serveixen per en un futur poder tenir jubilació, tenir assistència sanitària gratuïta, i algunes poques prestacions, com la de paternitat o maternitat, etc. Però el que són ajudes quan tanquen el negoci o perden la feina, literalment no tenen, únicament la prestació per cessament d’actividad.

Què ha de fer l’autònom a l’tancar o perdre la feina?

Us donarem unes pautes a seguir, quan perdem la nostra ocupació com a autònom, i ja no tenim més ingressos.

El primer que haurem de fer, és donar-nos de baixa en l’Agència Tributària i en la Seguretat Social. D’aquesta manera, ja no haurem de pagar més les quotes mensuals.
Després, hauràs de apuntar-te a l’atur, per això, tindràs dret a entrar a la borsa de treball de l’Sepe (antic Inem). Fins i tot, contra més temps estigui com a demandant d’ocupació, més antiguitat anirà tenint, i en un futur si que podrà sol·licitar alguna ajuda.
Posteriorment, hauràs de sol·licitar cita prèvia soc o cita prèvia inem, per comunicar la teva situació, ells t’informaran si hi ha alguna ajuda de la que et puguis beneficiar.

El més segur, i després de comprovar que no ha tingut problemes en els pagaments mensuals de la cotització d’autònoms, l’informaran de l’ajuda als autònoms, és a dir, l’atur dels autònoms.

Què faig si no em accepten l’atur dels autònoms?

L’única possibilitat en aquest cas, és trobar una feina temporal amb contracte, per exemple, si tens família i tens responsabilitats familiars, amb un contracte de tres mesos de cotització, a l’acabar, podràs demanar l’ajuda per a persones amb responsabilitats familiars.

També, has de tenir cura amb el tipus de contracte que acceptes, ja que encara que sigui temporal, cobrarem més si el contracte és a jornada completa. Si és de mitja jornada, cobraríem menys quantia mensual.

Què passa si l’autònom no troba feina?

Bé, si el treballador autònom no té dret a percebre cap ajuda, ia més no troba cap feina, hi ha una ajuda destinat als que tenen “Manca de rendes”, i aquestes les podràs sol·licitar en la teva comunitat autònoma (en els serveis socials) .

Aquest ajut és més coneguda com “salaris socials” o “rendes d’integració”. Els requisits per sol·licitar aquest ajut també són complicats, ja que has de demostrar que no tens rendes i ingressos, a més d’haver de realitzar diversos tràmits on es retarda la concessió de la prestació a l’sol·licitant durant uns quants mesos.