Si t’han acomiadat estant de baixa mèdica, per una incapacitat temporal, coneix el teu drets i com reclamar una indemnització i readmissió en el teu treball.

En moltes ocasions, estem en una situació de salut que ens impedeix anar a treballar, però per por que ens acomiadin, no agafem la baixa mèdica, per això, en aquest article volem resoldre aquest dubte de si és possible que estant de baixa ens puguin acomiadar.

Per començar, el fet que estiguem de baixa (incapacitat temporal), no és motiu perquè l’empresa no tingui el dret de finalitzar el nostre contracte laboral, per tant, si és possible que ens acomiadin del nostre treballant estant de baixa mèdica.

És legal l’acomiadament per baixa mèdica?

Però, sempre hi ha certs matisos perquè l’acomiadament sigui procedent mentre estiguem de baixa. L’empresa haurà de justificar aquest acomiadament legalment, és a dir, que sigui un acomiadament procedent, i NO un acomiadament improcedent.

L’acomiadament i la finalització de l’contracte no pot tenir com a motiu una baixa per malaltia, d’aquesta manera serà improcedent, i per tant, il·legal, devent readmetre el treballador en el seu lloc de treball.

Com reclamar un acomiadament improcedent?

Si t’han acomiadat mentre tenies una incapacitat temporal, i no estàs d’acord amb els motius que ha donat l’empresa, podràs acudir als jutjats socials en un termini de 15 dies hàbils des de la finalització de l’contracte.

Dit Jutjat té tot el dret de declarar nul l’acomiadament, i haurà de readmetre al seu lloc de feina a l’treballador, o si no, indemnitzant econòmicament per ser improcedent la finalització de l’contracte.

Tingues en compte, que si t’han donat l’alta mèdica, i no has anat a treballar perquè seguies sentint-te malament, l’empresa podrà acomiadar-te de forma legal i procedent, justificant l’absència injustificada. Sempre hauràs de tenir una baixa mèdica legal pel teu metge de capçalera.

Què no puc fer mentre estic de baixa?

Existeixen certes causes que entren dins de el marc legal, i per les quals una empresa pot acollir-se perquè l’acomiadament sigui procedent i no puguis impugnar la decisió. Entre les causes més utilitzades tenim el motiu econòmic per part de l’empresa, per producció, entre d’altres.

  • Les coses que no has de fer MAI quan estiguis d’incapacitat temporal i et trobes de baixa mèdica.

Una vegada que hem agafat la baixa temporal, i no vam acudir al nostre lloc de treball mentre duri la incapacitat temporal, hem de tenir en compte quin tipus de lesió s’ha produït i ha causat la nostra baixa mèdica.

Hem de tenir en compte, que la Seguretat Social pot suspendre el nostre subsidi per incapacitat temporal, quan es detecti que la baixa mèdica és fraudulenta, amb l’objectiu de cobrar la baixa mèdica.
També es suspendrà el subsidi per incapacitat temporal, quan estant de baixa, aquesta persona es trobi treballant o realitzant alguna altra activitat econòmica.
Si el metge et recomano portar el seu tractament, i tu ho rebutges, també és motiu per suspenderte el subsidi i no cobrar-lo.
A més també seràs suspès de el dret a cobrar la baixa, quan tinguis reconeixement mèdic, en alguna mútua o metge, i no hagis acudit.

Podran acomiadar-te de la teva feina estant de baixa mèdica si:

  • Viatjar estant de baixa

Si en teoria aquesta lesió t’impedeix moure’t, o realitzar qualsevol activitat física, no té sentit que viatges, per tant podrà ser una causa més que justificada perquè et acomiadin.

Però si el motiu de l’acomiadament és ansietat, depressió o estrès, i el tractament que ha cursat el teu metge de capçalera és un viatge, llavors no és motiu d’acomiadament.

Cal tenir en compte, que el treballador, quan aquest de baixa mèdica, ha de fer tot el possible perquè es recuperi, per això, si fer un viatge recuperarà el seu estat emocional, pot viatjar, però sempre que el metge justifiqui aquest viatge.

A més, el treballador, SEMPRE estarà obligat a anar a tots els reconeixements mèdics, inclòs els tractaments a respectar-los.

  • Sortir al carrer estant de baixa

Si la baixa mèdica és per lesió, traumatisme, fractures d’ossos, amputacions, etc, llavors el sortir a fer una passejada pel carrer no té molt sentit, ja que el teu metge et caldrà recomanat repòs, tingues en compte que si et investiguen i et veuen al carrer, et podran acomiadar sense possibilitat que puguis reclamar res.actividades prohibidas estando de baja

Baixa mèdica és per depressió

Però si la baixa mèdica és per depressió, és contraproduent quedar-te a casa tancat, per tant, sortir a fer una passejada sempre serà bo, fins i tot el metge t’ho recomanarà.

Causes il·legals d’acomiadaments estant de baixa

En alguns casos, els acomiadaments seran NULS quan l’empresa et acomiadi per:

  • Maternitat o lactància (no podran acomiadar per ser mare o per acollir-te al teu dret de permís de maternitat o paternitat)
  • Quan la causa de l’acomiadament sigui per discriminació racial o d’orientació sexual.

 

viajar estando de baja medica

Causas ilegales de despidos estando de baja

En algunos casos, los despidos serán NULOS cuando la empresa te despida por:

  • Maternidad o lactancia (no podrán despedirte por ser madre o por acogerte a tu derecho de permiso de maternidad o paternidad)
  • Cuando la causa del despido sea por discriminación racial o de orientación sexual.
  • Quan t’has acollit a el dret de reducció de jornada, a causa de la cura d’un menor d’edat o familiar amb malaltia greu.
  • Si has reclamat a l’empresa alguna cosa, de manera judicial, i l’empresa per aquest acte t’ha acomiadat.

Causes

Els casos de dalt esmentats són les causes on si et acomiaden per qualsevol d’aquests motius, el jutge declararà l’acomiadament com nul, i per tant, l’empresa haurà de readmitirte al teu lloc de treball.